051 888 133 | 040 888 489

Mizar se lahko odloči, da bo uporabljal krožno žago iz istih razlogov, kot so jih uporabljali mizarji in gradbeniki že vrsto let: krožne žage so močne, prenosne, če je potrebno lahko tudi raztrgajo material, lahko pa se uporabijo tudi za rezanje številnih nelesnih materialov.

Tokrat bomo razpravljali o funkcijah, ki jih morate vzeti v obzir pri izbiri prave krožne žage.

Poznamo več tipov krožnih žag: navadne, enoročne z posebnim držalom usmerjenim proti uporabniku, za specializirana dela se uporabljajo tudi potopne krožne žage.Večje je običajno boljše

Krožne žage so na voljo v različnih velikostih glede na premer žaginega lista, od 155 mm najbolj pogosta je mera lista 165 mm, nekaj krožnih žag ima rezilo velikosti 190 mm, do tudi zelo velikih 225 mm. Običajno jih ocenjujemo tudi glede na število vrtljajev žaginega lista ter najbolj pogosto - moč motorja krožne žage.

Pri izbiri krožne žage je dobro pravilo, da kupite tisto, ki ima višjo moč kot drugi modeli enake velikosti.


Nastavitve krožne žage

Krožne žage imajo možnosti za nastavitev globine reza (od nič do približno 66 mm na tipičnem modelu z rezilom 190 mm) in poševno rezanje (žagin list se lahko nagne od nič do 45 stopinj). Preverite ali se lahko te nastavitve enostavno prilagodijo in jih lahko trdno privijete, da držijo globino ali kot. Nekateri modeli uporabljajo sorazmerno velike upravljalne ročice s katerimi je enostavno prilagajati, medtem ko drugi uporabljajo nerazumljivo majhna stikala.Varnostne funkcije

Krožne žage imajo nekaj osnovnih varnostnih funkcij. Preverite ali ima žaga, ki si jo ogledujete, varnostno stikalo, ki ga je treba pridržati preden se sproži sprožilec. Obstajati mora tudi zaščita rezila, ki se lahko premika pri potiskanju žage skozi les, vendar se vrne nazaj na svoje mesto, ko žaga ni aktivna.

Kot vsa električna ali baterijska orodja, so lahko tudi krožne žage zelo nevarne, če jih ne uporabljate pravilno. Vedno preberite, razumite in upoštevajte varnostna navodila, ki so priložena žagi.


Dodatne lastnosti

Kakovostnejše žage uporabljajo dodatne funkcije, kot je proti-blokirna sklopka, ki je prirobnica na obeh straneh rezila in ščiti krožno žago pred večjo poškodbo. Še ena uporabna značilnost je zaklep rezila, ki zaklene vreteno na mestu, kar olajša menjavo žaginega lista. Nekatere potopne krožne žage imajo tudi funkcijo, ki preprečuje povratni udarec in ustavi žago, brez premika izven delovne površine pri globokih rezih.


Električna moč v primerjavi z žagami na baterije

Nedavni napredek v kategoriji krožnih žag so manjše baterijske žage z manjšimi rezili. Te so čudovite za majhne operacije rezanja, kot so opaž ali 1/4-palčni vezan les. So lahke in popolne, ko morate doseči višje oz visoko, da naredite rez. Vendar pa jim primanjkuje moči in se tudi zato ne uporabljajo veliko za rezanje več kot le nekaj milimetrov. Vsekakor vam priporočamo, da imate eno vedno pri roki, vendar šele takrat, ko ste opremljeni tudi z močnejšimi modeli krožnih žag.

Močnejši modeli krožnih žag z močjo tudi preko 2000 W so primerni za debelejše in trdnejše materiale, saj so zaradi izredno močnega motorja neustavljive. Ampak je treba omeniti tudi večjo težo, kar onemogoči agilnejšo uporabo.


Naš izbor

Med baterijskimi modeli priporočamo Makitin DHS680 - žaga je brez-krtačna in kar je najbolj pomembno - lahka in kompaktna. Žagin list je velikosti 165 mm, kar je neka standardna mera.

Več o žagi najdete tukaj.

Za težja žaganja pa bo potrebna močnejša baterijska krožna žaga, kot je naprimer Dewaltova Flexvolt DCS575. Ta model napaja 54 V baterija, kar pomeni več moči motorja in večjo hitrost žaganja. Z brezkrtačnim motorjem omogoča nagib do 57 stopinj, žagin list meri 190 mm.

Dodatne informacije o modelu DCS575 najdete tukaj.


Med električnimi je izbor večji, med cenejšimi priporočamo modela Dewalt DWE560 in Makitina HS7601. Žagi sta primerljive kvalitete ter specifikacij. Za težja opravila pa izberite Makitino N5900B , Boschevo GKS 85 G, ali Dewaltovo DWE576K.


Če imate kakršnokoli vprašanje glede krožnih žag, pa nam ga sporočite v komenta . Za komentiranje je potrebna registracija (v kolikor še niste registrirani v naši spletni trgovini).

100 kg v eni roki!
Kako si lažje predstavljati moč baterijskega orodja?...
Robotske kosilnice 2019
Če imate boljše stvari za početi kot preživeti vsako soboto s potiskanjem hrupne bencinske kosilnice okoli vašega dvorišča, razmislite o vlaganju v ro...
Objavi komentar

Prosimo, da se prijavite ali registrirate za objavo komentarja.

Popularne objave