051 888 133 | 040 888 489

Če orodje redno uporabljate potem ste zagotovo že slišali za brezkrtačni motor. 

Brezkrtačni motor je glavna tema že kar nekaj let, zato so se tudi vsi večji proizvajalci orodij usmerili v razvoj brekrtačnih motorjev v svojih orodjih. To je povzročilo, da se manjša število krtačnih in jih verjetno nekoč več ne bo na vidiku.

Proizvajalci so se tako odločili zaradi večjega izkoristka brezkrtačnega motorja, orodje ima večjo moč, pokazalo se je pa tudi, da brezkrtačni motor podaljša življenjsko dobo baterij, akumulatorjev.
Kako brezkrtačni motor deluje?

Glavni razlog, da je brezkrtačni vrtalnik optimalnejši in ponudi večjo moč, je v odstranitvi ogljikovih krtačk, ki so do nedolgo nazaj bili temelj vseh baterijskih strojev. Te ogljikove krtačke so se uporabljale za prenos električnega toka iz napajalnika v motor, v osnovi so krtačke poganjale motor. Problem takšne tehnike delovanja je v tem, da se s časom krtačke obrabijo in morajo biti zamenjane. Ob tem so še obrabljene krtačke porabile veliko energije, ki so jo namesto v moč motorja, porabile za oddajanje toplote - neizkoriščena energija. Torej se energija, ki je bila shranjena v bateriji orodja, ni pravilno izkoristila.V poizkusu kako izkoristiti čimveč energije iz baterije, je izjemno pameten znanstvenik izumil brezkrtačni motor. Namesto, da električno tok preko krtačk potuje do motorja, ima brezkrtačni model računalniški čip, ki pridobi električni tok iz baterije in nato nadzira število elektromagnetov okoli motorja. Ti elektromagneti imajo svojo napetost, čip pa jih usmerja za čim večji izkoristek. Po slovenskih forumih smo našli tudi to razlago: "Brezkrtačni električni motor (ang. Brushless - BL) je električni motor, ki nima komutatorjev ali drsnih obročev (slip ring-ov), namesto tega ima krmilno elektroniko. Brezkrtačni motorji so lahko na enosmerni (BLDC) ali izmenični tok (BLAC).


Kaj so glavne prednosti brezkrtačnih motorjev?

Ti motorji niso sestavljeni iz ogljikovih krtačk, tako prinašajo kar nekaj prednosti.


1.) DALJŠI ČAS DELOVANJA

Današnjim obrtnikom je najpomembnejše, da lahko orodje uporablja dolgo brez polnjenja baterij. Baterija nič več ne proizvaja odvečne energije kot je toplota ali trenje, tako gre dejansko več moči v orodje s katerim delate. Temu sledi, da bo baterija zdržala dlje kot pri uporabi krtačnega motorja. Večina proizvajalcev pravi, da imajo brezkrtačne različice kar do 33% daljši čas obratovanja, v nekaterih primerih kar do 50%.

2.) POVEČANA MOČ IN HITROST

Naslednja pozitivna stran neuporabe orodja, ki energijo zgublja skozi toploto, je v višjem odstotku dobavljene energije v motor orodja.  To pomeni, da bo vaše orodje zmožno delovati hitreje in bo dosegalo več moči.

3.) DALJŠA ŽIVLJENJSKA DOBA ORODJA

Zmanjšanje oziroma odstranitev povzročanja toplotne energije skozi krtačke ima več prednosti. Med drugim tudi do, da podaljša življenjsko dobo orodja. Orodje je brez krtačk, kar nam prihrani menjavo le-teh. Krtačke skozi čas zahtevajo tudi svoj davek in oslabijo orodje. Vidimo torej, da če iz enačbe odstranimo krtačke, prihranimo orodju in sebi.

4.) MANJŠA IN LAŽJA ORODJA

Brezkrtačni motor je lažji od krtačnega, tako bodo proizvajalci lahko oblikovali lažje modele, ki bodo veliko bolj primerni za celodnevno uporabo na terenu. Ob tem so orodja lahko tudi manjša od tradicionalnih krtačnih motorjev, tako bodo proizvajalci lahko na trg poslali tudi manjše tipe istega orodja, kar bo omogočalo, da bomo lahko z orodjem dosegali tudi težje dostopna mesta.


TOREJ, ČE POTEGNEMO ČRTO

- manj odvečne energije skozi toploto in trenje

- ni potrebna menjava krtačk

- tudi do 50% večji obratovalni čas

- podaljšana življenjska doba orodja

- povečana moč in hitrost

- lažja in manjša orodja.


Brezkrtačna orodja bodo "must-have", torej nujna in lahko predvidevamo, da skozi čas krtačnih modelov na tržišču več ne bo.

V naši spletni trgovini jih boste nekaj že našli. Pri Makiti imajo orodja oznako na ohišju "BL" medtem ko Dewalt svoja brezkrtačna orodja označuje z "XR" in tudi "BL".

Prelistate jih lahko na tej povezavi.


Pasja kontrola orodja
Pred predajo paketov GLS dostavni službi, pakete preveri tudi naš notranji nadzor....
MAKITA ali DEWALT
Kdo je boljši? Kdo proizvaja boljše orodje? Poglejmo prednosti enega in drugega....
Objavi komentar

Prosimo, da se prijavite ali registrirate za objavo komentarja.

Popularne objave